Högkostnadsskydd - TandlÀkare Dr.med.dent. Stellan Bergert

Alla som bor i Sverige omfattas av tandvÄrdsstödet frÄn och med det Är de fyller 20. För barn och ungdomar som Àr yngre Àn sÄ Àr tandvÄrden helt gratis.

TandvÄrdsstödet har tvÄ delar.

Dels ett allmÀnt tandvÄrdsbidrag som i första hand Àr tÀnkt att anvÀndas för undersökningar och förebyggande vÄrd, dels ett högkostnadsskydd.

TandvÄrdsbidraget finns som ett tillgodohavande hos FörsÀkringskassan. Pengarna betalas ut direkt till tandlÀkaren.
Patienten behöver inte ansöka om bidraget utan sÀger bara till att han eller hon vill anvÀnda tandvÄrdsbidraget för att betala en del av kostnaden för behandlingen.

Storleken pÄ bidraget Àr antingen 150 eller 300 kronor per Är beroende pÄ patientens Älder.

Även om tandvĂ„rdsbidraget i första hand Ă€r tĂ€nkt att anvĂ€ndas vid undersökningar och förebyggande behandling gĂ„r det ocksĂ„ anvĂ€nda för andra Ă„tgĂ€rder.

Kosmetisk behandling, som till exempel tandblekning, berÀttigar dock inte till bidrag.
 

Högkostnadsskydd
 

I tandvÄrdsstödet ingÄr ett högkostnadsskydd som innebÀr att patienten inte behöver betala hela kostnaden sjÀlv vid större behandlingar.

FörsÀkringskassan betalar ersÀttning för resten av kostnaderna direkt till tandlÀkaren.

 
ErsÀttningen berÀknas utifrÄn ett referenspris
 

För varje tandvÄrdsÄtgÀrd som ingÄr i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersÀttningen i högkostnadsskyddet berÀknas utifrÄn.
Referenspriset Àr berÀknat utifrÄn standardtekniker och standardmaterial, avancerade tekniker och materialkostnader utöver standard ingÄr inte.

Tittar man till exempel pÄ priset för en krona sÄ Àr referenspriset berÀknat pÄ en titankrona, vill man ha en vit keramikkrona tillkommer materialkostnader.

Referenspriset faststÀlls av staten. TandlÀkaren Àr inte bunden av referenspriset utan kan ta ut ett pris som Àr högre eller lÀgre.

Vid ett ett högre pris Àn referenspriset för en ÄtgÀrd berÀknas ÀndÄ ersÀttning till patienten efter referenspriset. Vid ett lÀgre pris berÀknas ersÀttningen dÀremot inte efter referenspriset, utan efter det faktiska priset.

 
Hur fungerar högkostnadsskyddet?

 

Högkostnadsskyddet börjar gÀlla nÀr en patient under en tolvmÄnadersperiod fÄtt ÄtgÀrder utförda vars sammanlagda referenspris överstiger 3 000 kronor.

Sedan betalar FörsÀkringskassan ersÀttning för
 

    * 50 procent av referenspriset för ÄtgÀrder vars sammanlagda referenspris blir mellan 3 000 och 15 000 kronor
    * 85 procent av referenspriset för den del av det sammanlagda referenspriset som överstiger 15 000 kronor.

v1.1s © Bäck Design 2008-2018